E123 - Amarant
Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă.
Este un colorant rosu sub forma de pulbere, fiind obtinut artificial din acidul (sulfo-4 naftilazo-1 (-1 naftol 2 sulfonic 3, 6)).
E123, Amarant este folosit ca Colorant
Origine E123
Colorant sintetic azoic.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E123 (Amarant) este de 0.5 mg/kg.Efecte secundare
Deaorece este un colorant azoic, poate genera intoleranţă la persoanele intolerante la salicilaţi.
În plus este un eliberator de histamină, şi, poate intensifica simptomele astmului. În combinaţie cu benzoaţii, este de asemena implicat in hiperactivitate la copii.
A fost stabilită o conexiune între tumori şi amarant la şoareci, dar nu a fost dovedită la oameni. În orice caz multe ţări au restricţionat efectuarea testelor, iar ADI a fost redusă la 0,5 mg/kg.
Ca si efecte E123 produce hiperactivitate, astm, eczeme, deficienta de concentrare, cancere, moarte fetala. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Consumul nu este recomandat.
E123 se găseşte în...
Amarantul este solubil in apa si alcool etilic si poate fi folosit numai pentru vinuri aperitive, bauturi spirtoase cu tarie pana la 15 % si icre de peste pana la 30 mg/kg.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E123 - Amarant - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E154 - Brun FK
E154 sau brun FK este un colorant brun, artificial, care se obtine din amestecul a 6 componenti mono-, di- si triazoici. Acest compus este admis doar in produsul Kippers, poate provoca alergii. - E954 - Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu
E954 sau zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu este un edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica, descoperit in 1879 de Fahlberg si Remsen. Din punct de vedere chimic este 1, 1 - E215 - p-Hidroxibenzoat de etil sodic
Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foarte bogată de - E999 - Extract de Quillaia
E999 sau extract de quillaia este un spumant natural din coaja copacului Quillaia saponaria, care contine saponine. Nu se recomanda consumul frecvent de E999. Efectele adverse ale E-urilor sunt pote - E310 - Galat de propil
E310 sau galat de propil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Derivatii galat produc alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentel