Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

E123 - Amarant

Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă.

Este un colorant rosu sub forma de pulbere, fiind obtinut artificial din acidul (sulfo-4 naftilazo-1 (-1 naftol 2 sulfonic 3, 6)).

E123, Amarant este folosit ca Colorant

Origine E123

Colorant sintetic azoic.

Doza maximă zilnică...

Doza maximă zilnică pentru E123 (Amarant) este de 0.5 mg/kg.

Efecte secundare

Deaorece este un colorant azoic, poate genera intoleranţă la persoanele intolerante la salicilaţi.

În plus este un eliberator de histamină, şi, poate intensifica simptomele astmului. În combinaţie cu benzoaţii, este de asemena implicat in hiperactivitate la copii.

A fost stabilită o conexiune între tumori şi amarant la şoareci, dar nu a fost dovedită la oameni. În orice caz multe ţări au restricţionat efectuarea testelor, iar ADI a fost redusă la 0,5 mg/kg. 

Ca si efecte E123 produce hiperactivitate, astm, eczeme, deficienta de concentrare, cancere, moarte fetala. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.

Face parte din categoria "E-uri periculoase".

Restricţii dietetice

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Consumul nu este recomandat.

E123 se găseşte în...

Amarantul este solubil in apa si alcool etilic si poate fi folosit numai pentru vinuri aperitive, bauturi spirtoase cu tarie pana la 15 % si icre de peste pana la 30 mg/kg.

Discută pe forum

Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E123 - Amarant - Slabute.ro.

Alte "E-uri periculoase"

  • E-uri periculoase - E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
    E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
    Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in ur
  • E-uri periculoase - E151 - Negru Briliant BN sau Negru PN
    E151 - Negru Briliant BN sau Negru PN
    Colorant alimentar negru. Foarte solubil in apă. E151 sau negru briliant BN sau negru PN, este un colorant negru, artificial, care se obtine din acidul [ (sulfo-4fenilazo-1) -4` sulfo 7` naftilazo 1`
  • E-uri periculoase - E285 - Tetraborat de sodiu (Borax)
    E285 - Tetraborat de sodiu (Borax)
    E285 sau tetraborat de sodiu (Borax) este un conservant artificial, care produce leziuni ale organelor interne cand se consuma indelungat. Se foloseste la conservarea caviarului si poate provoca into
  • E-uri periculoase - E232 - Ortofenilfenol de sodiu
    E232 - Ortofenilfenol de sodiu
    Pudră albă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte pe citrice. Este foarte solubil în apă şi este folosit pentru pulverizarea fructelor sau imersarea lor. P
  • E-uri periculoase - E218 - P-hidroxibenzoat de metil
    E218 - P-hidroxibenzoat de metil
    Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foart

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele E-uri adăugate
  • Cantaxantin
    Cantaxantin
    Categoria: E-uri suspecte
    Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a ...
  • Triacetat de gliceril, Triacetina
    Triacetat de gliceril, Triacetina
    Categoria: E-uri suspecte
    E1518 sau triacetat de gliceril este un agent de suport, artificial. Nu s-a realizat o evaluare ...
  • Caramel sulfit de amoniu
    Caramel sulfit de amoniu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel amoniacal
    Caramel amoniacal
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel de sulfit de sodiu
    Caramel de sulfit de sodiu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: