E211 - Benzoat de sodiu
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide.
Nu sunt foarte eficienţi împotriva mucegaiurilor şi ineficienţi în produse cu pH mai mare de 5 (uşor acide sau neutre).
Concentraţiile mai mari generează un gust acru, ceea ce îi limitează utilizarea. Benzoaţii sunt adesea preferaţi, datorită unei solubilităţi mai bune.
Studiile realizate de experti britanici au au ajuns la concluzia ca aditivul alimentar E 211, cunoscut sub denumirea de benzoat de sodiu, poate provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman.
Peter Piper, expert in gerontologie la Universitatea din Sheffield, a urmarit impactul produs benzoatului de sodiu (E211) asupra celulelor vii si a descoperit că acest aditiv afectează mitocondriile, organite care furnizează energia la nivelul celulelor.
Un alt studiu realizat de Food Standard Agency, organizatia ce autorizeaza intrarea pe piata a produselor alimentare in Marea Britanie, a relevat faptul că mai multi coloranti alimentari si conservanti utilizati pe scară largă in industria alimentară pot provoca tulburări de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stări de furie si alergii.
Un purtător de cuvănt al Food Standard Agency, a declarat: "Toti aditivii trebuie să fie aprobati de Comisia Europeană. Benzoatul de sodiu si acidul benzoic sunt aditivi aprobati pentru consum. Aditivii alimentari sunt autorizati numai după un proces de evaluare lung si efectuat cu grijă".
Conservantul testat a fost benzoatul de sodiu (E211), care se găseste in multe dulciuri, băuturi si in alimentele procesate.
Acesti aditivi, fără nici un fel de valoare nutritională, sunt aprobati de Uniunea Europeană, in conditiile in care unii dintre acesti coloranti sunt interzisi in Statele Unite si in tări scandinave.
E211, Benzoat de sodiu este folosit ca Conservant
Origine E211
Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în marea majoritate a fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă bogată de acid benzoic.
Pe lângă fructe, benzoaţii se găsesc în ciuperci, scorţişoară, cuişoare şi câteva produse lactate (ca rezultat al fermentaţiei bacteriene).
Pentru scopuri comerciale, se obţine din toluen.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E211 (Benzoat de sodiu) este de 5 mg/kg.Efecte secundare
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Nu există restricţii dietetice pentru "E211 - Benzoat de sodiu - Slabute.ro"
E211 se găseşte în...
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi într-o gamă variată de produse acide sau uşor acide.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E211 - Benzoat de sodiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă - E284 - Acid boric
Acidul boric şi boraţii sunt utilizaţi ca tampon, pentru controlul acidităţii în produs. Este de asemenea utilizat în produsele multi-vitaminice/minerale ca sursă de minerale. 284 s - E221 - Sulfit de sodiu
Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen - E407 - Caragenan
E407 sau caragenan este gelifiant, agent de ingrosare. Acesta este natural, fiind extras din alge marine rosii din familia Rhodophyceae. Caragenanul este un poligalactan liniar, sulfatat. In comert - E951 - Aspartam
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac