Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

E220 - Dioxid de sulf

Este un gaz incolor, utilizat drept conservant. Previne degradările enzimatice şi de natură bacteriană ale produselor.

Dioxidul de sulf de dizolvă în faza apoasă a produsului; forma acidă rezultată din această reacţie este agentul activ.

Astfel este mult mai activ în produsele acide şi uşor acide. Este ineficient la pH neutru.

De asemenea acţionează ca agent oxidant, cu efect de albire. Este utilizat ca agent de albire în cazul făinii; în orice caz el oxidează culoarea (naturală) alimentelor, fapt care îi restrânge utilizarea.

El stabilizează vitamina C în produse şi previne decolorarea vinului.

Încălzirea elimină dioxidul de sulf din produs sub formă de gaz.

E220, Dioxid de sulf este folosit ca Conservant

Origine E220

Sulful este un element comun. Dioxidul de sulf este produs prin arderea sulfului.

Utilizarea lui ca şi conservant este asociată cu istoria veche; a fost utilizat în mare măsură în vechiul Egipt şi în imperiul Roman.

Doza maximă zilnică...

Doza maximă zilnică pentru E220 (Dioxid de sulf) este de 0.7 mg/kg.

Efecte secundare

Datorită efectului său oxidant, poate reduce conţinutul de vitamine în produse. Este redus în ficat la sulfaţi inofensivi şi excretat in urină.

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.

Face parte din categoria "E-uri periculoase".

Restricţii dietetice

Poate provoca probleme de respiraţie la pacienţii astmatici. În concentraţii crescute (peste cele utilizate în mod normal în alimente) poate provoca probleme gastrointestinale la unele persoane.


Persoanele care sufera de bronsita, afectiuni renale, emfizem, conjunctivita, adectiuni cardiovasculare trebuie sa evite consumul de sulf.

Nu se recomanda consumul frecvent persoanelor sensibile.

E220 se găseşte în...

Dioxidul de sulf poate fi folosit într-o gamă foarte mare de produse acide.

Acest conservant se gaseste in bauturi nealcoolice, alimente, sucuri de fructe, fructe conservate si preparate din acestea, vinuri, otet, bere, produse din cartofi.

Discută pe forum

Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E220 - Dioxid de sulf - Slabute.ro.

Alte "E-uri periculoase"

  • E-uri periculoase - E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
    E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
    Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in ur
  • E-uri periculoase - E102 - Tartrazina
    E102 - Tartrazina
    Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă
  • E-uri periculoase - E210 - Acid benzoic
    E210 - Acid benzoic
    Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide. Nu sunt foarte eficienţi împotriva mucegaiu
  • E-uri periculoase - E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
    E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
    E950 sau acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, neavand valoare energetica, si a fost d
  • E-uri periculoase - E284 - Acid boric
    E284 - Acid boric
    Acidul boric şi boraţii sunt utilizaţi ca tampon, pentru controlul acidităţii în produs. Este de asemenea utilizat în produsele multi-vitaminice/minerale ca sursă de minerale. 284 s

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele E-uri adăugate
  • Cantaxantin
    Cantaxantin
    Categoria: E-uri suspecte
    Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a ...
  • Triacetat de gliceril, Triacetina
    Triacetat de gliceril, Triacetina
    Categoria: E-uri suspecte
    E1518 sau triacetat de gliceril este un agent de suport, artificial. Nu s-a realizat o evaluare ...
  • Caramel sulfit de amoniu
    Caramel sulfit de amoniu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel amoniacal
    Caramel amoniacal
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel de sulfit de sodiu
    Caramel de sulfit de sodiu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: