E220 - Dioxid de sulf
Este un gaz incolor, utilizat drept conservant. Previne degradările enzimatice şi de natură bacteriană ale produselor.
Dioxidul de sulf de dizolvă în faza apoasă a produsului; forma acidă rezultată din această reacţie este agentul activ.
Astfel este mult mai activ în produsele acide şi uşor acide. Este ineficient la pH neutru.
De asemenea acţionează ca agent oxidant, cu efect de albire. Este utilizat ca agent de albire în cazul făinii; în orice caz el oxidează culoarea (naturală) alimentelor, fapt care îi restrânge utilizarea.
El stabilizează vitamina C în produse şi previne decolorarea vinului.
Încălzirea elimină dioxidul de sulf din produs sub formă de gaz.
E220, Dioxid de sulf este folosit ca Conservant
Origine E220
Sulful este un element comun. Dioxidul de sulf este produs prin arderea sulfului.
Utilizarea lui ca şi conservant este asociată cu istoria veche; a fost utilizat în mare măsură în vechiul Egipt şi în imperiul Roman.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E220 (Dioxid de sulf) este de 0.7 mg/kg.Efecte secundare
Datorită efectului său oxidant, poate reduce conţinutul de vitamine în produse. Este redus în ficat la sulfaţi inofensivi şi excretat in urină.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Poate provoca probleme de respiraţie la pacienţii astmatici. În concentraţii crescute (peste cele utilizate în mod normal în alimente) poate provoca probleme gastrointestinale la unele persoane.
Persoanele care sufera de bronsita, afectiuni renale, emfizem, conjunctivita, adectiuni cardiovasculare trebuie sa evite consumul de sulf.
Nu se recomanda consumul frecvent persoanelor sensibile.
E220 se găseşte în...
Dioxidul de sulf poate fi folosit într-o gamă foarte mare de produse acide.
Acest conservant se gaseste in bauturi nealcoolice, alimente, sucuri de fructe, fructe conservate si preparate din acestea, vinuri, otet, bere, produse din cartofi.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E220 - Dioxid de sulf - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E211 - Benzoat de sodiu
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide. Nu sunt foarte eficienţi împotriva mucegaiu - E999 - Extract de Quillaia
E999 sau extract de quillaia este un spumant natural din coaja copacului Quillaia saponaria, care contine saponine. Nu se recomanda consumul frecvent de E999. Efectele adverse ale E-urilor sunt pote - E155 - Brun HT
Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Ger - E215 - p-Hidroxibenzoat de etil sodic
Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foarte bogată de - E1520 - Propilen glicol
Este folosit ca solvent pentru antioxidanţi. Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri. În UE este utilizat de puţin timp, în timp ce americanii îl folosesc