E220 - Dioxid de sulf
Este un gaz incolor, utilizat drept conservant. Previne degradările enzimatice şi de natură bacteriană ale produselor.
Dioxidul de sulf de dizolvă în faza apoasă a produsului; forma acidă rezultată din această reacţie este agentul activ.
Astfel este mult mai activ în produsele acide şi uşor acide. Este ineficient la pH neutru.
De asemenea acţionează ca agent oxidant, cu efect de albire. Este utilizat ca agent de albire în cazul făinii; în orice caz el oxidează culoarea (naturală) alimentelor, fapt care îi restrânge utilizarea.
El stabilizează vitamina C în produse şi previne decolorarea vinului.
Încălzirea elimină dioxidul de sulf din produs sub formă de gaz.
E220, Dioxid de sulf este folosit ca Conservant
Origine E220
Sulful este un element comun. Dioxidul de sulf este produs prin arderea sulfului.
Utilizarea lui ca şi conservant este asociată cu istoria veche; a fost utilizat în mare măsură în vechiul Egipt şi în imperiul Roman.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E220 (Dioxid de sulf) este de 0.7 mg/kg.Efecte secundare
Datorită efectului său oxidant, poate reduce conţinutul de vitamine în produse. Este redus în ficat la sulfaţi inofensivi şi excretat in urină.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Poate provoca probleme de respiraţie la pacienţii astmatici. În concentraţii crescute (peste cele utilizate în mod normal în alimente) poate provoca probleme gastrointestinale la unele persoane.
Persoanele care sufera de bronsita, afectiuni renale, emfizem, conjunctivita, adectiuni cardiovasculare trebuie sa evite consumul de sulf.
Nu se recomanda consumul frecvent persoanelor sensibile.
E220 se găseşte în...
Dioxidul de sulf poate fi folosit într-o gamă foarte mare de produse acide.
Acest conservant se gaseste in bauturi nealcoolice, alimente, sucuri de fructe, fructe conservate si preparate din acestea, vinuri, otet, bere, produse din cartofi.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E220 - Dioxid de sulf - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E285 - Tetraborat de sodiu (Borax)
E285 sau tetraborat de sodiu (Borax) este un conservant artificial, care produce leziuni ale organelor interne cand se consuma indelungat. Se foloseste la conservarea caviarului si poate provoca into - E227 - Bisulfit de calciu
Este un lichid verzui, care acţionează pentru a forma sulfit de calciu. În condiţii acide formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. Este folosit drept conservant î - E230 - Bifenil, Difenil
E230 sau bifenil, difenil este un conservant artificial, pesticid, fiind foarte toxic Pudră albă, insolubilă în apă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte - E952 - Acid ciclamic, ciclamat
E952 sau acid ciclamic si sarurile sale de sodiu si calciu, ciclamat este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica. A fost descoperit din intamplare de Sv - E154 - Brun FK
E154 sau brun FK este un colorant brun, artificial, care se obtine din amestecul a 6 componenti mono-, di- si triazoici. Acest compus este admis doar in produsul Kippers, poate provoca alergii.