E221 - Sulfit de sodiu
Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant.
Este utilizat drept conservant, ca şi agent de oxidare şi albire pentru prevenirea degradării şi decolorării.
În carne previne îmbrunarea; oricum nu este admis în preparatele din carne, deoarece poate masca degradările provocate de bacterii caracterizate prin decolorare.
Este folosit de asemenea ca bonificator la pâine, cu ajutorul său mărindu-se capacitatea de frământare a pâinii.
Datorită efectului său oxidant, poate reduce conţinutul de vitamine în produse. Este redus în ficat până la sulfat inofensiv şi excretat în urină.
E221 sau sulfit de sodiu este un conservant artificial, fiind obtinut din combinatia acidului sulfuros cu sodiu.
E221, Sulfit de sodiu este folosit ca Conservant
Origine E221
Sarea de sodiu a acidului sulfuros.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E221 (Sulfit de sodiu) este de 0.7 mg/kg.Efecte secundare
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
În combinaţie cu alcoolul măreşte simptomele mahmurelii.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Nu se recomanda consumul frecvent persoanelor sensibile.
Persoanele care sunt intolerante la sulfiţii naturali trebuie să evite adăugarea sulfiţilor (E221-228).
E221 se găseşte în...
Gălbenuş de ou şi produse cu gălbenuş de ou, salate, bere, pâine, caramel.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E221 - Sulfit de sodiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E226 - Sulfit de calciu
E226 sau sulfit de calciu este un conservant artificial. Este o pulbere albă, instabilă, care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de potasiu. În condiţii acide, formează acidu - E155 - Brun HT
Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Ger - E214 - P-hidroxibenzoat de etil sau PHB- Ester
E214 sau P-hidroxibenzoat de etil este un conservant artificial, fiind obtinut din acidul benzoic si se topeste la o temperatura intre 115-118 grade C. - E312 - Galat de dodecil
E312 sau galat de dodecil este un antioxidant artificial care determina aparitia alergiilor, iritatiilor gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele date sugarilor si copiilor mici, deoar - E517 - Sulfat de amoniu
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul. Face parte din categoria "E-uri periculoase".