E249 - Nitrit de potasiu
Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne.
E249 sau nitrit de potasiu este un conservant artificial.
Acesta se utilizeaza in industria preparatelor de carne, peste, dand aspectul atragator de proaspat.
Ca si conservant acesta are rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor Clostridium botulinum, Clostridium perfringens,
Clostridium sporogenes, precum si Bacillus cereus, Helicobacter pylori si Listeria monocytogenes. acesta produce alergii, urticarie, hipertensiune, afectiuni ale glandei tiroide.
Nu se recomanda consumul frecvent.
E249, Nitrit de potasiu este folosit ca Conservant natural - sare, Conservant artificial
Origine E249
Mineral natural.
Se poate extrage din mină sau se poate produce pe cale chimică din azotatul de potasiu.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E249 (Nitrit de potasiu) este de 0.1 mg/kg.Efecte secundare
Nitriţii sunt precursori ai nitrozaminelor (substanţe posibil cancerigene), care se formeaza in stomac din nitriţi şi proteine. În concentraţie mare poate reacţiona cu hemoglobina. Nu este permis în produsele destinate alimentaţiei copiilor sub 1 an. Copiii mici au un tip diferit de hemoglobina care este mult mai reactiva cu nitriţii faţa de hemoglobina normala.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Restricţii dietetice
Nu se cunosc - nitriţii şi nitraţii pot fi consumaţi de toate grupurile religioase, vegani şi vegetarieni.
E249 se găseşte în...
Produse din carne şi peşte.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E249 - Nitrit de potasiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E120 - Carmin, Coşenilă
Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. - E213 - Benzoat de calciu
Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în marea majoritate a fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă bogată de acid benzoic. Pe lângă - E433 - Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
E433 sau monoleatul de poliooxietilena sorbitan este un emulgator artificial, format din sorbitol partial esterificat si mono- si dianhidridele sale cu acidul lauric condensat cu 20 moli de oxid de et - E951 - Aspartam
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac - E310 - Galat de propil
E310 sau galat de propil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Derivatii galat produc alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentel