Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

E249 - Nitrit de potasiu

Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne.

E249 sau nitrit de potasiu este un conservant artificial.

Acesta se utilizeaza in industria preparatelor de carne, peste, dand aspectul atragator de proaspat.

Ca si conservant acesta are rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor Clostridium botulinum, Clostridium perfringens,

Clostridium sporogenes, precum si Bacillus cereus, Helicobacter pylori si Listeria monocytogenes. acesta produce alergii, urticarie, hipertensiune, afectiuni ale glandei tiroide.

Nu se recomanda consumul frecvent.

E249, Nitrit de potasiu este folosit ca Conservant natural - sare, Conservant artificial

Origine E249

Mineral natural.

Se poate extrage din mină sau se poate produce pe cale chimică din azotatul de potasiu.

Doza maximă zilnică...

Doza maximă zilnică pentru E249 (Nitrit de potasiu) este de 0.1 mg/kg.

Efecte secundare

Nitriţii sunt precursori ai nitrozaminelor (substanţe posibil cancerigene), care se formeaza in stomac din nitriţi şi proteine. În concentraţie mare poate reacţiona cu hemoglobina. Nu este permis în produsele destinate alimentaţiei copiilor sub 1 an. Copiii mici au un tip diferit de hemoglobina care este mult mai reactiva cu nitriţii faţa de hemoglobina normala.

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.

Restricţii dietetice

Nu se cunosc - nitriţii şi nitraţii pot fi consumaţi de toate grupurile religioase, vegani şi vegetarieni.

E249 se găseşte în...

Produse din carne şi peşte.

Discută pe forum

Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E249 - Nitrit de potasiu - Slabute.ro.

Alte "E-uri periculoase"

  • E-uri periculoase - E221 - Sulfit de sodiu
    E221 - Sulfit de sodiu
    Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen
  • E-uri periculoase - E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
    E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
    E950 sau acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, neavand valoare energetica, si a fost d
  • E-uri periculoase - E407 - Caragenan
    E407 - Caragenan
    E407 sau caragenan este gelifiant, agent de ingrosare. Acesta este natural, fiind extras din alge marine rosii din familia Rhodophyceae. Caragenanul este un poligalactan liniar, sulfatat. In comert
  • E-uri periculoase - E128 - Rosu 2G
    E128 - Rosu 2G
    Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. Deoarecde este un colorant azoic, poate genera intoleranţă la persoanele intolerante la salicilaţi. În plus, fiind un eliberator de h
  • E-uri periculoase - E213 - Benzoat de calciu
    E213 - Benzoat de calciu
    Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în marea majoritate a fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă bogată de acid benzoic. Pe lângă

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele E-uri adăugate
  • Cantaxantin
    Cantaxantin
    Categoria: E-uri suspecte
    Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a ...
  • Triacetat de gliceril, Triacetina
    Triacetat de gliceril, Triacetina
    Categoria: E-uri suspecte
    E1518 sau triacetat de gliceril este un agent de suport, artificial. Nu s-a realizat o evaluare ...
  • Caramel sulfit de amoniu
    Caramel sulfit de amoniu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel amoniacal
    Caramel amoniacal
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel de sulfit de sodiu
    Caramel de sulfit de sodiu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: