Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

E249 - Nitrit de potasiu

Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne.

E249 sau nitrit de potasiu este un conservant artificial.

Acesta se utilizeaza in industria preparatelor de carne, peste, dand aspectul atragator de proaspat.

Ca si conservant acesta are rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor Clostridium botulinum, Clostridium perfringens,

Clostridium sporogenes, precum si Bacillus cereus, Helicobacter pylori si Listeria monocytogenes. acesta produce alergii, urticarie, hipertensiune, afectiuni ale glandei tiroide.

Nu se recomanda consumul frecvent.

E249, Nitrit de potasiu este folosit ca Conservant natural - sare, Conservant artificial

Origine E249

Mineral natural.

Se poate extrage din mină sau se poate produce pe cale chimică din azotatul de potasiu.

Doza maximă zilnică...

Doza maximă zilnică pentru E249 (Nitrit de potasiu) este de 0.1 mg/kg.

Efecte secundare

Nitriţii sunt precursori ai nitrozaminelor (substanţe posibil cancerigene), care se formeaza in stomac din nitriţi şi proteine. În concentraţie mare poate reacţiona cu hemoglobina. Nu este permis în produsele destinate alimentaţiei copiilor sub 1 an. Copiii mici au un tip diferit de hemoglobina care este mult mai reactiva cu nitriţii faţa de hemoglobina normala.

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.

Restricţii dietetice

Nu se cunosc - nitriţii şi nitraţii pot fi consumaţi de toate grupurile religioase, vegani şi vegetarieni.

E249 se găseşte în...

Produse din carne şi peşte.

Discută pe forum

Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E249 - Nitrit de potasiu - Slabute.ro.

Alte "E-uri periculoase"

  • E-uri periculoase - E218 - P-hidroxibenzoat de metil
    E218 - P-hidroxibenzoat de metil
    Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foart
  • E-uri periculoase - E951 - Aspartam
    E951 - Aspartam
    Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac
  • E-uri periculoase - E154 - Brun FK
    E154 - Brun FK
    E154 sau brun FK este un colorant brun, artificial, care se obtine din amestecul a 6 componenti mono-, di- si triazoici. Acest compus este admis doar in produsul Kippers, poate provoca alergii.
  • E-uri periculoase - E231 - Ortofenilfenol, Ortoxilen
    E231 - Ortofenilfenol, Ortoxilen
    E231 sau ortofenilfenol este un conservant artificia Pudră albă, insolubilă în apă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte pe citrice, mere şi pere. El pe
  • E-uri periculoase - E230 - Bifenil, Difenil
    E230 - Bifenil, Difenil
    E230 sau bifenil, difenil este un conservant artificial, pesticid, fiind foarte toxic Pudră albă, insolubilă în apă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele E-uri adăugate
  • Cantaxantin
    Cantaxantin
    Categoria: E-uri suspecte
    Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a ...
  • Triacetat de gliceril, Triacetina
    Triacetat de gliceril, Triacetina
    Categoria: E-uri suspecte
    E1518 sau triacetat de gliceril este un agent de suport, artificial. Nu s-a realizat o evaluare ...
  • Caramel sulfit de amoniu
    Caramel sulfit de amoniu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel amoniacal
    Caramel amoniacal
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel de sulfit de sodiu
    Caramel de sulfit de sodiu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: