E325 - Lactat de sodiu
Acidul lactic şi lactaţii sunt utilizaţi drept conservanţi, în special împotriva drojdiilor şi fungilor.
Mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse.
De asemenea, este produs în cantităţi mari în intestinul gros de către bacteriile proprii.
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar.
Face parte din categoria "E-uri inofensive".
E325, Lactat de sodiu este folosit ca Corector de aciditate, Agent de intarire
Origine E325
Sarea de sodiu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate.
Este obţinut comercial prin fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasă.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E325 (Lactat de sodiu) este nelimitată.
Efecte secundare
Nici unul la adulţi. D- sau DL- lactaţii (stereoizomeri) nu trebuie daţi sugarilor şi copiilor mici, deoarece aceştia nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.
Restricţii dietetice
Nici una; acidul lactic şi lactaţii pot fi consumaţi de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
Deşi numele se referă la lapte, nu este obţinut din lapte şi astfel poate fi consumat şi de persoanele cu alergii la lapte sau intoleranţă la lactoză.
E325 se găseşte în...
Brânză, dulciuri, îngheţată, jeleuri din fructe, supe, conserve de fructe.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E325 - Lactat de sodiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri inofensive"
- E440 - Pectine
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar. Face parte din categoria "E-uri inofensive". - E307 - Alfa-tocoferol
Antioxidant in produsele grase, in special adaugat pentru a preveni rancezirea grasimilor de origine animala. Are o activitate vitaminica intensa. Se foloseste mai rar datorita aromei puternice pe ca - E327 - Lactat de calciu
E327 sau lactat de calciu este un corector natural sau artificial. Acidul lactic şi lactaţii sunt utilizaţi drept conservanţi, în special împotriva drojdiilor şi fungilor. Mai este - E163 - Antocian(in)e
E163a cianidina : rosu E163b delfinidina : albastru E163c malvidina : mov E164d pelargonidina : oranj E164e peonidina : rosu-brun E165f petunidina : rosu închis Antocianinele si antocianid - E101 - Riboflavina
Riboflavina (aditivul alimentar E101) se imparte in 2 tipuri:E101i – riboflavina simplaE101ii – riboflavina 5-fosfatE101 este greu dizolvabil in apa. In organism, vitamina B2 (riboflavin