E325 - Lactat de sodiu
Acidul lactic şi lactaţii sunt utilizaţi drept conservanţi, în special împotriva drojdiilor şi fungilor.
Mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse.
De asemenea, este produs în cantităţi mari în intestinul gros de către bacteriile proprii.
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar.
Face parte din categoria "E-uri inofensive".
E325, Lactat de sodiu este folosit ca Corector de aciditate, Agent de intarire
Origine E325
Sarea de sodiu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate.
Este obţinut comercial prin fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasă.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E325 (Lactat de sodiu) este nelimitată.
Efecte secundare
Nici unul la adulţi. D- sau DL- lactaţii (stereoizomeri) nu trebuie daţi sugarilor şi copiilor mici, deoarece aceştia nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.
Restricţii dietetice
Nici una; acidul lactic şi lactaţii pot fi consumaţi de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
Deşi numele se referă la lapte, nu este obţinut din lapte şi astfel poate fi consumat şi de persoanele cu alergii la lapte sau intoleranţă la lactoză.
E325 se găseşte în...
Brânză, dulciuri, îngheţată, jeleuri din fructe, supe, conserve de fructe.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E325 - Lactat de sodiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri inofensive"
- E301 - Ascorbat de sodiu
Acidul ascorbic este vitamina C; insa el nu poate fi ca un supliment vitaminic cand este etichetat E301. Cand este adaugat in alimente el functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru paine. Previ - E902 - Ceara de Candilla
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar. Face parte din categoria "E-uri inofensive". E902 sau ceara - E331 - Citrati
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar. Face parte din categoria "E-uri inofensive". E331 (i) sau - E336 - Tartrati de potasiu
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar. Face parte din categoria "E-uri inofensive". Contribuie la - E959 - Neohesperidina dihidrocalcon DC
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar. Face parte din categoria "E-uri inofensive". E959 sau neohe