E339 - Fosfati de sodiu
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente, are actiune emulsionanta, actiune de protectie a grasimilor fata de rancezire si de stabilizare a culorii carnii, actiune protectoare asupra refrigerarii si congelarii, reduce pierderea de suc celular la decongelarea carnurilor, inhiba formarea de cristale de fosfat de amoniu si magneziu la moluste si crustacee, actiune antimicrobiana prin complexarea Ni, Zn, Co componente ale lantului respirator al bacteriilor patogene (Enterobacteriaceae, Bacilus, Clostridium perfringens, Streptococus, Micrococcus, Stapylococcus, Pseudomonas).
Sarurile de topire sunt compusi care determina dispersarea proteinelor din branzeturi si sunt alcatuite din amestecuri de citrati si fosfati. Acestea au rolul de a solubiliza proteinele cazeinice, creste capacitatea de retinere a apei prin hidratarea proteinilor, blocheaza ionii de calciu din branza, regleaza activitatea branzei topite.
E339, Fosfati de sodiu este folosit ca Antioxidant
Origine E339
E339 sau fosfat de sodiu este un antioxidant natural mineral.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E339 (Fosfati de sodiu) este nelimitată.
Efecte secundare
E339 sau fosfat de sodiu este un antioxidant natural mineral. Sanatatea sistemului osos depinde de raportul dintre fosfor si calciu. Cantitatea mare de fosfor determina asimilarea lenta si fixarea calciului, putand induce osteoporoza sau depuneri anormale de calciu.
Restricţii dietetice
Nu se recomanda consumul frecvent de E339.
E339 se găseşte în...
Produse alimentare
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E339 - Fosfati de sodiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri suspecte"
- E1410 - Fosfat de monoamidon
Determina cresterea stabilitatii pastelor si anihileaza sinereza la depozitarea indelungata. Nu se recomanda consumul frecvent. - E1413 - Fosfat de diamidon fosfatat
E1413 sau fosfat de diamidon este un agent artificial de ingrosare, glazurant, agent de incarcare. - E1420 - Amidon acetilat
E1420 sau diamidon acetilat este un agent artificial de ingrosare, glazurant, agent de incarcare. - E104 - Galben de chinolina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Galben de chinolina este un colorant sub forma de saruri de sodiu, de culoare galben si care se obtine artificial, fiind un derivat sulfonat - E235 - Natamicina, Primaricina
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile he