E339 - Fosfati de sodiu
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente, are actiune emulsionanta, actiune de protectie a grasimilor fata de rancezire si de stabilizare a culorii carnii, actiune protectoare asupra refrigerarii si congelarii, reduce pierderea de suc celular la decongelarea carnurilor, inhiba formarea de cristale de fosfat de amoniu si magneziu la moluste si crustacee, actiune antimicrobiana prin complexarea Ni, Zn, Co componente ale lantului respirator al bacteriilor patogene (Enterobacteriaceae, Bacilus, Clostridium perfringens, Streptococus, Micrococcus, Stapylococcus, Pseudomonas).
Sarurile de topire sunt compusi care determina dispersarea proteinelor din branzeturi si sunt alcatuite din amestecuri de citrati si fosfati. Acestea au rolul de a solubiliza proteinele cazeinice, creste capacitatea de retinere a apei prin hidratarea proteinilor, blocheaza ionii de calciu din branza, regleaza activitatea branzei topite.
E339, Fosfati de sodiu este folosit ca Antioxidant
Origine E339
E339 sau fosfat de sodiu este un antioxidant natural mineral.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E339 (Fosfati de sodiu) este nelimitată.
Efecte secundare
E339 sau fosfat de sodiu este un antioxidant natural mineral. Sanatatea sistemului osos depinde de raportul dintre fosfor si calciu. Cantitatea mare de fosfor determina asimilarea lenta si fixarea calciului, putand induce osteoporoza sau depuneri anormale de calciu.
Restricţii dietetice
Nu se recomanda consumul frecvent de E339.
E339 se găseşte în...
Produse alimentare
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E339 - Fosfati de sodiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri suspecte"
- e122 - Azorubina, Carmoizina
Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. - E251 - Nitrat de sodiu
E251 sau nitrat de sodiu este un conservant artificial care se foloseste la colorarea indirecta a carnii. Are si rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene Clostridium botulinum, Clostridi - E150a - Caramel simplu
E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II E150c Caramel amoniu, Caramel clasa III E150d Caramel sulfit-amoniu, Caramel clasa IV Culori de la brun la ne - E1404 - Amidon oxidat, amidon modificat
Agent de îngroşare şi stabilizator. - E1410 - Fosfat de monoamidon
Determina cresterea stabilitatii pastelor si anihileaza sinereza la depozitarea indelungata. Nu se recomanda consumul frecvent.