E954 - Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu
E954 sau zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu este un edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica, descoperit in 1879 de Fahlberg si Remsen.
Din punct de vedere chimic este 1, 1-dioxid de 3-oxo-2, 3 dihidrobenzo izotiazol. Se produce plecand de la toluen sau acid antranitic.
Este mai dulce de 300-500 ori mai mult decat zaharoza. Este solubil in apa 1000g/l apa la 20 grade C, fiind stabil la caldura si pH 3, 5-8, 0.
Are un gust amar sau metalic ce poate fi corectat cu alti edulcoranti, ca aspartamul sau ciclamatii.
Nu se metabolizeaza in organism, fiind eliminat pe cale urinara. Este in grupa 2b ca agent cancerigen.
Interfera cu procesele de coagulare a sangelui, cu glicemia si functiile digestive, tulburandu-le.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
E954, Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu este folosit ca Edulcorant intens
Origine E954
Descoperit in 1879 de Fahlberg si Remsen.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E954 (Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu) este de 2.5 mg/kg.Efecte secundare
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Restricţii dietetice
Nu se recomanda consumul frecvent si depasirea dozei zilnice admise
E954 se găseşte în...
Diverse produse alimentare.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E954 - Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E433 - Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
E433 sau monoleatul de poliooxietilena sorbitan este un emulgator artificial, format din sorbitol partial esterificat si mono- si dianhidridele sale cu acidul lauric condensat cu 20 moli de oxid de et - E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in ur - E151 - Negru Briliant BN sau Negru PN
Colorant alimentar negru. Foarte solubil in apă. E151 sau negru briliant BN sau negru PN, este un colorant negru, artificial, care se obtine din acidul [ (sulfo-4fenilazo-1) -4` sulfo 7` naftilazo 1` - E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă - E285 - Tetraborat de sodiu (Borax)
E285 sau tetraborat de sodiu (Borax) este un conservant artificial, care produce leziuni ale organelor interne cand se consuma indelungat. Se foloseste la conservarea caviarului si poate provoca into