E150c - Caramel amoniacal
E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I
E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II
E150c Caramel amoniu, Caramel clasa III
E150d Caramel sulfit-amoniu, Caramel clasa IV
Culori de la brun la negru.
Solubil în apă, cu un gust specific uneori amar.
E150c, Caramel amoniacal este folosit ca Colorant, aditiv
Origine E150c
Complex de culoare brună, obţinut prin încălzirea şi arderea zaharurilor în prezenţă de alcalii, amoniu, sulfit sau combinaţii ale acestora.
E150c se numeste si caramel amoniacal, fiind un colorant maro, artificial, care se obtine prin incalzirea glucidelor alimentare, in prezenta compusilor de amoniu.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E150c (Caramel amoniacal) este de 200 mg/kg.Efecte secundare
Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introdusi.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Efectele secundare manifestate în cazul utilizării E150c şi E150d, au fost probleme intestinale ce pot apărea după ingestia unor cantităţi mari.
Datorită naturii complexe a mixturii, se efectuează încă teste toxicologice.
Restricţii dietetice
Nici una, E150 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
E150c se găseşte în...
Multe produse.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E150c - Caramel amoniacal - Slabute.ro.
Alte "E-uri suspecte"
- E251 - Nitrat de sodiu
E251 sau nitrat de sodiu este un conservant artificial care se foloseste la colorarea indirecta a carnii. Are si rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene Clostridium botulinum, Clostridi - e122 - Azorubina, Carmoizina
Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. - E339 - Fosfati de sodiu
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente, are actiune emulsionanta, actiune de protectie a grasimilor - E161g - Cantaxantin
Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a somonului si a pastravului. In UE se foloseste pe scara larga in alimentatia pestelui de crescator - E133 - Albastru Brilliant FCF, FD&C blue no 1
C E133 este un colorant de culoare albastra, care se obtine artificial din alfa [-4 (N-etil-3-sulfonatobenzilamino) -fenil] alfa (-4-N etil 3 sulfonatobenzolamino) -ciclohexa 2, 5 dienildien toluen-2