E210 - Acid benzoic
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide.
Nu sunt foarte eficienţi împotriva mucegaiurilor şi ineficienţi în produse cu pH mai mare de 5 (uşor acide sau neutre).
Concentraţiile mai mari generează un gust acru, ceea ce îi limitează utilizarea. Benzoaţii sunt adesea preferaţi, datorită unei solubilităţi mai bune.
E210, Acid benzoic este folosit ca Conservant
Origine E210
Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în mod obişnuit în fructe, în special în boabe.
Răchiţelele reprezintă o sursă foarte bogată de acid benzoic.
Pe lângă fructe, benzoaţii se găsesc în ciuperci, scorţişoară, cuişoare, şi în câteva produse lactate (datorită fermentaţiei bacteriene).
Pentru scopuri comerciale este obţinut chimic din toluen.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E210 (Acid benzoic) este de 5 mg/kg.Efecte secundare
Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii.
In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Nu există restricţii dietetice pentru "E210 - Acid benzoic - Slabute.ro"
E210 se găseşte în...
E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi într-o gamă mare de produse acide sau uşor acide.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E210 - Acid benzoic - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E311 - Galat de octil
E311 sau galat de octil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Galat de octil produce alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele - E228 - Bisulfit de potasiu
Este o pulbere albă, instabilă, care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de potasiu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. E228 sau - E221 - Sulfit de sodiu
Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen - E155 - Brun HT
Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Ger - E211 - Benzoat de sodiu
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide. Nu sunt foarte eficienţi împotriva mucegaiu