E220 - Dioxid de sulf
Este un gaz incolor, utilizat drept conservant. Previne degradările enzimatice şi de natură bacteriană ale produselor.
Dioxidul de sulf de dizolvă în faza apoasă a produsului; forma acidă rezultată din această reacţie este agentul activ.
Astfel este mult mai activ în produsele acide şi uşor acide. Este ineficient la pH neutru.
De asemenea acţionează ca agent oxidant, cu efect de albire. Este utilizat ca agent de albire în cazul făinii; în orice caz el oxidează culoarea (naturală) alimentelor, fapt care îi restrânge utilizarea.
El stabilizează vitamina C în produse şi previne decolorarea vinului.
Încălzirea elimină dioxidul de sulf din produs sub formă de gaz.
E220, Dioxid de sulf este folosit ca Conservant
Origine E220
Sulful este un element comun. Dioxidul de sulf este produs prin arderea sulfului.
Utilizarea lui ca şi conservant este asociată cu istoria veche; a fost utilizat în mare măsură în vechiul Egipt şi în imperiul Roman.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E220 (Dioxid de sulf) este de 0.7 mg/kg.Efecte secundare
Datorită efectului său oxidant, poate reduce conţinutul de vitamine în produse. Este redus în ficat la sulfaţi inofensivi şi excretat in urină.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Poate provoca probleme de respiraţie la pacienţii astmatici. În concentraţii crescute (peste cele utilizate în mod normal în alimente) poate provoca probleme gastrointestinale la unele persoane.
Persoanele care sufera de bronsita, afectiuni renale, emfizem, conjunctivita, adectiuni cardiovasculare trebuie sa evite consumul de sulf.
Nu se recomanda consumul frecvent persoanelor sensibile.
E220 se găseşte în...
Dioxidul de sulf poate fi folosit într-o gamă foarte mare de produse acide.
Acest conservant se gaseste in bauturi nealcoolice, alimente, sucuri de fructe, fructe conservate si preparate din acestea, vinuri, otet, bere, produse din cartofi.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E220 - Dioxid de sulf - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E1202 - Polivinilpolipirolidona insolubila (PVP)
Stabilizator, folosit în produse farmaceutice. E1202 sau polivinilpolipirolidona este un agent de limpezire care se foloseste la tratarea vinurilor si in alimente dietetice, carcinogenic si nefr - E311 - Galat de octil
E311 sau galat de octil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Galat de octil produce alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele - E221 - Sulfit de sodiu
Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen - E954 - Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu
E954 sau zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu este un edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica, descoperit in 1879 de Fahlberg si Remsen. Din punct de vedere chimic este 1, 1 - E621 - Glutamat monosodic
De la sucuri, salamuri, îngheţate şi mai ales cele care dau GUST mâncărurilor - supele instant şi adaosurile pentru supe, fripturi, şi alte mâncăruri gătite în casă, &i