E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
E950 sau acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial.
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, neavand valoare energetica, si a fost descoperit de Claus si Jensen intamplator in 1967.
Din punct de vedere chimic reprezinta 2, 2-dioxid de 6-metil-1, 2, 3-oxatiazin-4 (3H) -ona, sare de potasiu.
Are solubilitatea ridicata la 270g/l apa la 20 grade C, stabilitate buna la temperatura si pH. Acesulfamul nu se metabolizeaza in organism si nu se acumuleaza.
Acesulfam K (E 950) - a fost descoperit accidental in 1967. Se prezinta sub forma unor cristale incolore sau a unei pulberi cristaline de culoare alba.
La temperaturile mediului ambient cristalele de acesulfam K au o stabilitate aproape nelimitata. Gustul dulce al acesulfamului K se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei la concentratii mici; la concentratii mai mari gustul acesulfamului K este afectat de o usoara componenta reziduala amara, mai putin pronuntata decat cea a zaharinei.
E950, Acesulfam-K, acesulfam de potasiu este folosit ca Indulcitor
Origine E950
A fost descoperit de Claus si Jensen intamplator in 1967.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.Efecte secundare
Prezinta si risc carcinogen.
Apar afectiuni ale glandei tiroide la animalele de laborator in prezenta produsilor de degradare a acesulfamului (acetoacetamida).
Determina stress metabolic.
Restricţii dietetice
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.
E950 se găseşte în...
Diverse alimente.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E330 - Acid citric
Acidul citric are funcţii multiple – potenţează activitatea multor antioxidanţi, dar el însuşi nu este antioxidant. Este utilizat în special ca un regulator de aciditate, ca ş - E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă - E242 - Dicarbonat de dimetil, Pirocarbonat de dimetil
Este folosit ca şi conservant (în sterilizarea la rece) pentru băuturi. E242 sau dicarbonat este un conservant artificial, fiind coroziv pentru piele si ochi. Este toxic la inhalare si ingera - E227 - Bisulfit de calciu
Este un lichid verzui, care acţionează pentru a forma sulfit de calciu. În condiţii acide formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. Este folosit drept conservant î - E311 - Galat de octil
E311 sau galat de octil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Galat de octil produce alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele