E150a - Caramel simplu
E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I
E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II
E150c Caramel amoniu, Caramel clasa III
E150d Caramel sulfit-amoniu, Caramel clasa IV
Culori de la brun la negru. Solubil în apă, cu un gust specific uneori amar.
Până la 200 mg/kg corp pentru E150c şi E150d, în timp ce nu există ADI pentru E150a şi/sau E150b.
E150a, Caramel simplu este folosit ca Colorant, aditiv
Origine E150a
Complex de culoare brună, obţinut prin încălzirea şi arderea zaharurilor în prezenţă de alcalii, amoniu, sulfit sau combinaţii ale acestora.
E150 este un colorant de culoare maro, natural, vegetal, care se obtine prin incalzirea glucidelor alimentare (glucoza, fructoza, zaharoza, amidon).
Pentru caramelizare se folosesc acizi, baze, saruri.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E150a (Caramel simplu) este nelimitată.
Efecte secundare
Efectele secundare manifestate în cazul utilizării E150c şi E150d, au fost probleme intestinale ce pot apărea după ingestia unor cantităţi mari.
Datorită naturii complexe a mixturii, se efectuează încă teste toxicologice.
Acest compus are ca efecte secundare hiperactivitate, distensii intestinale, hipertrofia rinichilor, distruge vitamina B, afecteaza cromozomii.
Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introdusi.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Restricţii dietetice
Nici una, E150 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
E150a se găseşte în...
Multe produse.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E150a - Caramel simplu - Slabute.ro.
Alte "E-uri suspecte"
- E339 - Fosfati de sodiu
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente, are actiune emulsionanta, actiune de protectie a grasimilor - E1442 - Fosfat de diamidon hidroxipropilat
E1442 sau fosfat de diamidon hidroxipropilat este un agent artificial de ingrosare, gelifiant, agent de incarcare. - E129 - Rosu Allura AC
Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. Face parte din categoria "E-uri suspecte". - E110 - Galben portocaliu Sunset FCF
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. E110 este un colorant care reprezinta sarea disodica a 2-hidroxi-1 (4 sulfonato fenilaza) naftalin 6 sulfonat, de culoare portocaliu, care se - E235 - Natamicina, Primaricina
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile he