E216 - p-Hidroxibenzoat de propil
Esterul etil sintetic al acidului benzoic.
Acidul benzoic şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe.
Răchiţelele sunt o sursă foarte bogată de acid benzoic. Pe lângă fructe, benzoaţii se găsesc în ciuperci, scorţişoară, cuişoare şi câteva produse lactate (ca rezultat al fermentaţiei bacteriene).
Pentru scopuri comerciale, acidul benzoic se obţine din toluen şi apoi este esterificat.
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi mucegaiurilor.
Nu sunt foarte eficienţi împotriva bacteriilor. Activitatea lor nu depinde de aciditate. Esterii acidului benzoic sunt greu solubili fapt care le limitează utilizarea.
E216 sau para-hidroxibenzoat de propil este un conservant artificial, fiind obtinut din acidul benzoic. Acest conservant are punctul de topire cuprins intre 95-97 grade C.
E216, p-Hidroxibenzoat de propil este folosit ca Conservant
Origine E216
Momentan nu există informaţii suplimentare despre originea "E216, p-Hidroxibenzoat de propil"
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E216 (p-Hidroxibenzoat de propil) este de 10 mg/kg.Efecte secundare
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Persoanelor sensibile nu le este recomandat consumul frecvent.
E216 se găseşte în...
Esterii acidului benzoic sunt utilizaţi pentru o gamă largă de produse alimentare şi cosmetice.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E216 - p-Hidroxibenzoat de propil - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E218 - P-hidroxibenzoat de metil
Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foart - E249 - Nitrit de potasiu
Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne. E249 sau nitrit de potasiu este un conservant ar - E311 - Galat de octil
E311 sau galat de octil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Galat de octil produce alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele - E435 - Monostearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
E435 sau monosteratul de poliooxietilena sorbitan este un emulgator artificial, format din sorbitol partial esterificat si mono- si dianhidridele sale cu acidul lauric condensat cu 20 moli de oxid de - E951 - Aspartam
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac