E216 - p-Hidroxibenzoat de propil
Esterul etil sintetic al acidului benzoic.
Acidul benzoic şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe.
Răchiţelele sunt o sursă foarte bogată de acid benzoic. Pe lângă fructe, benzoaţii se găsesc în ciuperci, scorţişoară, cuişoare şi câteva produse lactate (ca rezultat al fermentaţiei bacteriene).
Pentru scopuri comerciale, acidul benzoic se obţine din toluen şi apoi este esterificat.
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi mucegaiurilor.
Nu sunt foarte eficienţi împotriva bacteriilor. Activitatea lor nu depinde de aciditate. Esterii acidului benzoic sunt greu solubili fapt care le limitează utilizarea.
E216 sau para-hidroxibenzoat de propil este un conservant artificial, fiind obtinut din acidul benzoic. Acest conservant are punctul de topire cuprins intre 95-97 grade C.
E216, p-Hidroxibenzoat de propil este folosit ca Conservant
Origine E216
Momentan nu există informaţii suplimentare despre originea "E216, p-Hidroxibenzoat de propil"
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E216 (p-Hidroxibenzoat de propil) este de 10 mg/kg.Efecte secundare
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Persoanelor sensibile nu le este recomandat consumul frecvent.
E216 se găseşte în...
Esterii acidului benzoic sunt utilizaţi pentru o gamă largă de produse alimentare şi cosmetice.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E216 - p-Hidroxibenzoat de propil - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E249 - Nitrit de potasiu
Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne. E249 sau nitrit de potasiu este un conservant ar - E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in ur - E407 - Caragenan
E407 sau caragenan este gelifiant, agent de ingrosare. Acesta este natural, fiind extras din alge marine rosii din familia Rhodophyceae. Caragenanul este un poligalactan liniar, sulfatat. In comert - E312 - Galat de dodecil
E312 sau galat de dodecil este un antioxidant artificial care determina aparitia alergiilor, iritatiilor gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele date sugarilor si copiilor mici, deoar - E232 - Ortofenilfenol de sodiu
Pudră albă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte pe citrice. Este foarte solubil în apă şi este folosit pentru pulverizarea fructelor sau imersarea lor. P