E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă la salicilaţi (aspirină, fructe de pădure, fructe); în cazul acestor persoane tartrazina induce simptome de intoleranţă.
În combinaţie cu benzoaţii (E210-215), tartrazina este implicată într-un procent mare de cazuri de sindrom ADHD (hiperactivitate) la copii.
Astmaticii de asemena pot prezenta simptiome în urma consumului de tartrazină, deoarece este cunoscută ca un agent ce eliberează histamina.
E102, Tartrazina este folosit ca Colorant
Origine E102
Colorant sintetic azoic.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E102 (Tartrazina) este de 7.5 mg/kg.Efecte secundare
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
E102 se găseşte în...
Multe produse diferite.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E102 - Tartrazina - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E1520 - Propilen glicol
Este folosit ca solvent pentru antioxidanţi. Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri. În UE este utilizat de puţin timp, în timp ce americanii îl folosesc - E999 - Extract de Quillaia
E999 sau extract de quillaia este un spumant natural din coaja copacului Quillaia saponaria, care contine saponine. Nu se recomanda consumul frecvent de E999. Efectele adverse ale E-urilor sunt pote - E1202 - Polivinilpolipirolidona insolubila (PVP)
Stabilizator, folosit în produse farmaceutice. E1202 sau polivinilpolipirolidona este un agent de limpezire care se foloseste la tratarea vinurilor si in alimente dietetice, carcinogenic si nefr - E517 - Sulfat de amoniu
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul. Face parte din categoria "E-uri periculoase". - E230 - Bifenil, Difenil
E230 sau bifenil, difenil este un conservant artificial, pesticid, fiind foarte toxic Pudră albă, insolubilă în apă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte