E218 - P-hidroxibenzoat de metil
Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe.
Răchiţelele sunt o sursă foarte bogată de acid benzoic.
Pe lângă fructe, benzoaţii se găsesc în ciuperci, scorţişoară, cuişoare şi câteva produse lactate (ca rezultat al fermentaţiei bacteriene). Pentru scopuri comerciale, acidul benzoic se obţine din toluen şi apoi este esterificat.
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi mucegaiurilor.
Nu sunt foarte eficienţi împotriva bacteriilor. Activitatea lor nu depinde de aciditate. Esterii acidului benzoic sunt greu solubili fapt care le limitează utilizarea.
E218 sau para-hidroxibenzoat de metil este un conservant artificial, fiind obtinut din acidul benzoic. Punctul de topire este cuprins intre 125-128 grade C.
E218, P-hidroxibenzoat de metil este folosit ca Conservant
Origine E218
Momentan nu există informaţii suplimentare despre originea "E218, P-hidroxibenzoat de metil"
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E218 (P-hidroxibenzoat de metil) este de 10 mg/kg.Efecte secundare
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Nu se recomanda consumul frecvent persoanelor sensibile.
E218 se găseşte în...
Esterii acidului benzoic sunt utilizaţi pentru o gamă largă de produse alimentare şi cosmetice.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E218 - P-hidroxibenzoat de metil - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E221 - Sulfit de sodiu
Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen - E951 - Aspartam
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac - E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă - E432 - Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
E432 sau monolauratul de poliooxietilena sorbitan este un emulgator artificial, format din sorbitol partial esterificat si mono- si dianhidridele sale cu acidul lauric condensat cu 20 moli de oxid de - E219 - Sarea de sodiu a lui E218-P-hidroxibenzoat de metil
Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide. Nu sunt foarte eficienţi împotriva mucegaiu