E132 - Carmin indigo, FD&C blue no 2
Colorant alimentar albastru. Foarte solubil în apă.
E132 se mai numeste si carmin indigo si este un colorant de culoare albastra, fiind obtinut artificial din sulfonat de indigotina.
Acest compus este fotosensibil si solubil in apa si alcool etilic.
Indigotina administrata impreuna cu E250 (nitritul de sodiu) provoaca modificari genetice la animalele de laborator.
Nu se recomanda consumul frecvent de E132, deoarece provoaca alergii, greata, hipertensiune, tumori cerebrale.
Se gaseste in alimente precum preparatele din carne (sunca, salam), dulciuri, lichior.
E132, Carmin indigo, FD&C blue no 2 este folosit ca Colorant, aditiv
Origine E132
Colorant natural albastru, prezent în arbustul Indigofera tinctoria , deşi cel comercial este produs sintetic.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E132 (Carmin indigo, FD&C blue no 2) este de 5 mg/kg.Efecte secundare
Efectele secundare apar rar în concentraţiile utilizate în alimente.
Au fost descrise reacţii alergice rare, datorită cuplării colorantului cu proteinele (din corp). Poate funcţiona de asemenea ca eliberator de histamină.
Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introdusi.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Restricţii dietetice
Nici una, E132 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
E132 se găseşte în...
Multe produse.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E132 - Carmin indigo, FD&C blue no 2 - Slabute.ro.
Alte "E-uri suspecte"
- E161g - Cantaxantin
Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a somonului si a pastravului. In UE se foloseste pe scara larga in alimentatia pestelui de crescator - E339 - Fosfati de sodiu
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente, are actiune emulsionanta, actiune de protectie a grasimilor - E251 - Nitrat de sodiu
E251 sau nitrat de sodiu este un conservant artificial care se foloseste la colorarea indirecta a carnii. Are si rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene Clostridium botulinum, Clostridi - E627 - Guanilat disodic
E627 Guanilat disodic este un potentiator de aroma, face ca produsele de o calitate mai slaba sa para mai gustoase. - E150a - Caramel simplu
E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II E150c Caramel amoniu, Caramel clasa III E150d Caramel sulfit-amoniu, Caramel clasa IV Culori de la brun la ne