E330 - Acid citric
Acidul citric are funcţii multiple – potenţează activitatea multor antioxidanţi, dar el însuşi nu este antioxidant.
Este utilizat în special ca un regulator de aciditate, ca şi un compus de aromă.
Măreşte puterea gelului în marmelade şi micşorează îmbrunarea enzimatică în fructe şi produse din fructe.
E330 sau acid citric este un acidifiant natural sau artificial, care se obtine din citrice sau prin biosinteza.
Acesta face parte din ciclul acizilor tricarboxilici de la nivelul metabolismului energetic al celulelor.
Determina aparitia afectiunilor bucale (aparitia cariilor dentare). Este considerat inofensiv.
E330, Acid citric este folosit ca Agent de reglare a aciditatii
Origine E330
Acidul citric este un compus care se găseşte în orice organism viu, ca parte a căilor metabolice de bază în toate celulele corpului.
Concentraţii mari se găsesc în fructele citrice, kiwi, căpşuni şi multe alte fructe.
Comercial, este preparat prin fermentaţia melasei cu mucegaiul Aspergillus niger .
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E330 (Acid citric) este nelimitată.
Efecte secundare
Acidul citric este un component a celulelor corpului şi este degradat şi folosit de organism fără efecte secundare.
Au fost sesizate reacţii pseudo-alergice (intoleranţe), dar acestea sunt foarte rare.
Persoanele cu asemenea intoleranţă ar trebui de asemenea să evite toate fructele moi şi produsele obţinute din ele.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Restricţii dietetice
Acidul citric şi citraţii pot fi consumaţi în mod normal de toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
Acidul citric nu cauzează reacţii alergice persoanelor care sunt alergice la portocale şi fructe citrice, deoarece este obţinut comercial din zahăr şi nu din fructe.
E330 se găseşte în...
O mare varietate de produse.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E330 - Acid citric - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E224 - Metabisulfit de potasiu
Este o pulbere albă, instabilă, care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de potasiu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. Este utili - E218 - P-hidroxibenzoat de metil
Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foart - E232 - Ortofenilfenol de sodiu
Pudră albă, folosită mai ales împotriva mucegaiului Penicillium care creşte pe citrice. Este foarte solubil în apă şi este folosit pentru pulverizarea fructelor sau imersarea lor. P - E436 - Tristearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in ur - E155 - Brun HT
Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Ger