Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu

E950 sau acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial.

Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, neavand valoare energetica, si a fost descoperit de Claus si Jensen intamplator in 1967.

Din punct de vedere chimic reprezinta 2, 2-dioxid de 6-metil-1, 2, 3-oxatiazin-4 (3H) -ona, sare de potasiu.

Are solubilitatea ridicata la 270g/l apa la 20 grade C, stabilitate buna la temperatura si pH. Acesulfamul nu se metabolizeaza in organism si nu se acumuleaza.

Acesulfam K (E 950) - a fost descoperit accidental in 1967. Se prezinta sub forma unor cristale incolore sau a unei pulberi cristaline de culoare alba.

La temperaturile mediului ambient cristalele de acesulfam K au o stabilitate aproape nelimitata. Gustul dulce al acesulfamului K se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei la concentratii mici; la concentratii mai mari gustul acesulfamului K este afectat de o usoara componenta reziduala amara, mai putin pronuntata decat cea a zaharinei.

E950, Acesulfam-K, acesulfam de potasiu este folosit ca Indulcitor

Origine E950

A fost descoperit de Claus si Jensen intamplator in 1967.

Doza maximă zilnică...

Doza maximă zilnică pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Efecte secundare

Prezinta si risc carcinogen.

Apar afectiuni ale glandei tiroide la animalele de laborator in prezenta produsilor de degradare a acesulfamului (acetoacetamida).

Determina stress metabolic.

Restricţii dietetice

Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor

Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.

E950 se găseşte în...

Diverse alimente.

Discută pe forum

Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu - Slabute.ro.

Alte "E-uri periculoase"

  • E-uri periculoase - E123 - Amarant
    E123 - Amarant
    Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. Este un colorant rosu sub forma de pulbere, fiind obtinut artificial din acidul (sulfo-4 naftilazo-1 (-1 naftol 2 sulfonic 3, 6)).
  • E-uri periculoase - E951 - Aspartam
    E951 - Aspartam
    Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac
  • E-uri periculoase - E221 - Sulfit de sodiu
    E221 - Sulfit de sodiu
    Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen
  • E-uri periculoase - E312 - Galat de dodecil
    E312 - Galat de dodecil
    E312 sau galat de dodecil este un antioxidant artificial care determina aparitia alergiilor, iritatiilor gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele date sugarilor si copiilor mici, deoar
  • E-uri periculoase - E407 - Caragenan
    E407 - Caragenan
    E407 sau caragenan este gelifiant, agent de ingrosare. Acesta este natural, fiind extras din alge marine rosii din familia Rhodophyceae. Caragenanul este un poligalactan liniar, sulfatat. In comert

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele E-uri adăugate
  • Cantaxantin
    Cantaxantin
    Categoria: E-uri suspecte
    Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a ...
  • Triacetat de gliceril, Triacetina
    Triacetat de gliceril, Triacetina
    Categoria: E-uri suspecte
    E1518 sau triacetat de gliceril este un agent de suport, artificial. Nu s-a realizat o evaluare ...
  • Caramel sulfit de amoniu
    Caramel sulfit de amoniu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel amoniacal
    Caramel amoniacal
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel de sulfit de sodiu
    Caramel de sulfit de sodiu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente
  • Seminte chia, uscate
    Părere: rroxi44
    Seminţele de chia sunt, probabil, unul dintre cele mai complexe alimente pe care, mâncat în ...
  • Pepene galben
    Părere: rroxi44
    Imi place pentru gustul său puternic aromat, pentru faptul că este hipocaloric, că este bun ...
  • Ceai verde
    Părere: cami32
    Este excelent,il consum in fiecare dimineata cu lamaie si un praf de scortisoara.
  • Aripioare de pui la cuptor
    Părere: abalint
    Foarte gustos, usor de preparat. Este una din mancarurile mele preferate.
  • Kiwi
    Părere: danielaroiu
    Îmi place totul la acest fruct

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: