E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
E950 sau acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial.
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, neavand valoare energetica, si a fost descoperit de Claus si Jensen intamplator in 1967.
Din punct de vedere chimic reprezinta 2, 2-dioxid de 6-metil-1, 2, 3-oxatiazin-4 (3H) -ona, sare de potasiu.
Are solubilitatea ridicata la 270g/l apa la 20 grade C, stabilitate buna la temperatura si pH. Acesulfamul nu se metabolizeaza in organism si nu se acumuleaza.
Acesulfam K (E 950) - a fost descoperit accidental in 1967. Se prezinta sub forma unor cristale incolore sau a unei pulberi cristaline de culoare alba.
La temperaturile mediului ambient cristalele de acesulfam K au o stabilitate aproape nelimitata. Gustul dulce al acesulfamului K se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei la concentratii mici; la concentratii mai mari gustul acesulfamului K este afectat de o usoara componenta reziduala amara, mai putin pronuntata decat cea a zaharinei.
E950, Acesulfam-K, acesulfam de potasiu este folosit ca Indulcitor
Origine E950
A fost descoperit de Claus si Jensen intamplator in 1967.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.Efecte secundare
Prezinta si risc carcinogen.
Apar afectiuni ale glandei tiroide la animalele de laborator in prezenta produsilor de degradare a acesulfamului (acetoacetamida).
Determina stress metabolic.
Restricţii dietetice
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.
E950 se găseşte în...
Diverse alimente.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E311 - Galat de octil
E311 sau galat de octil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Galat de octil produce alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele - E222 - Sulfit acid de sodiu
Este o pulbere albă, instabilă, care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de sodiu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. Este utiliza - E224 - Metabisulfit de potasiu
Este o pulbere albă, instabilă, care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de potasiu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. Este utili - E220 - Dioxid de sulf
Este un gaz incolor, utilizat drept conservant. Previne degradările enzimatice şi de natură bacteriană ale produselor. Dioxidul de sulf de dizolvă în faza apoasă a produsului; forma acid - E214 - P-hidroxibenzoat de etil sau PHB- Ester
E214 sau P-hidroxibenzoat de etil este un conservant artificial, fiind obtinut din acidul benzoic si se topeste la o temperatura intre 115-118 grade C.