E952 - Acid ciclamic, ciclamat
E952 sau acid ciclamic si sarurile sale de sodiu si calciu, ciclamat este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica.
A fost descoperit din intamplare de Sveda in 1937.
Din punct de vedere chimic este un acid ciclohexansulfamic, acid ciclohexilamino-sulfonic si sarurile acestora.
Puterea de indulcire a acestuia este de 25-30 de ori mai mult decat a zaharozei.
Este solubil in apa 210g/l apa la temperatura de 20 grade C, fiind stabil la pH 2-8. Doza zilnica recomandata este 11mg/kg corp.
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
E952, Acid ciclamic, ciclamat este folosit ca Indulcitor
Origine E952
A fost descoperit din intamplare de Sveda in 1937.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E952 (Acid ciclamic, ciclamat) este de 11 mg/kg.Efecte secundare
Ca si efecte adverse ale acestui aditiv amintim tumori maligne ale vezicii urinare la animalele de laborator, oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.
Restricţii dietetice
Nu se recomanda consumul frecvent.
E952 se găseşte în...
Diverse produse alimentare.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E952 - Acid ciclamic, ciclamat - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E517 - Sulfat de amoniu
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul. Face parte din categoria "E-uri periculoase". - E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă - E217 - Sarea de sodiu a lui E216-p-Hidroxibenzoat de propil
Esterul etil sintetic al acidului benzoic. Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în majoritatea fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă foart - E432 - Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat
E432 sau monolauratul de poliooxietilena sorbitan este un emulgator artificial, format din sorbitol partial esterificat si mono- si dianhidridele sale cu acidul lauric condensat cu 20 moli de oxid de - E950 - Acesulfam-K, acesulfam de potasiu
E950 sau acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, neavand valoare energetica, si a fost d