E102 - Tartrazina
Colorant alimentar galben. Foarte solubil în apă. Tartrazina este un colorant azoic. Nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie fac persoanele care prezintă intoleranţă la salicilaţi (aspirină, fructe de pădure, fructe); în cazul acestor persoane tartrazina induce simptome de intoleranţă.
În combinaţie cu benzoaţii (E210-215), tartrazina este implicată într-un procent mare de cazuri de sindrom ADHD (hiperactivitate) la copii.
Astmaticii de asemena pot prezenta simptiome în urma consumului de tartrazină, deoarece este cunoscută ca un agent ce eliberează histamina.
E102, Tartrazina este folosit ca Colorant
Origine E102
Colorant sintetic azoic.
Doza maximă zilnică...
Doza maximă zilnică pentru E102 (Tartrazina) este de 7.5 mg/kg.Efecte secundare
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Restricţii dietetice
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
E102 se găseşte în...
Multe produse diferite.
Discută pe forum
Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E102 - Tartrazina - Slabute.ro.
Alte "E-uri periculoase"
- E951 - Aspartam
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reac - E220 - Dioxid de sulf
Este un gaz incolor, utilizat drept conservant. Previne degradările enzimatice şi de natură bacteriană ale produselor. Dioxidul de sulf de dizolvă în faza apoasă a produsului; forma acid - E311 - Galat de octil
E311 sau galat de octil este un antioxidant artificial care determina scaderea fierului din organism. Galat de octil produce alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele - E213 - Benzoat de calciu
Acidul benzoic, benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în marea majoritate a fructelor, în special boabe. Răchiţelele sunt o sursă bogată de acid benzoic. Pe lângă - E123 - Amarant
Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. Este un colorant rosu sub forma de pulbere, fiind obtinut artificial din acidul (sulfo-4 naftilazo-1 (-1 naftol 2 sulfonic 3, 6)).