Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

E1520 - Propilen glicol

Este folosit ca solvent pentru antioxidanţi.
Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri.

În UE este utilizat de puţin timp, în timp ce americanii îl folosesc de mult în multe produse alimentare.

Aceştia însă îl interzic în hrana pentru pisici.

Propilen glicolul, E 1520, este un alcool folosit în industria alimentară atât ca umidifiant, cât şi ca agent de dispersare.

De asemenea, se mai foloseşte şi pentru dizolvarea cât mai bună a unor coloranţi şi arome alimentare, ceea ce înseamnă că poate fi găsit în unele alimente fără a fi trecut pe etichetă.

Produsele alimentare în care se găseşte cel mai des sunt: cremele pentru prăjituri, sosurile pentru salate, popcorn, îngheţatele fără grăsimi, smântâna, băuturile răcoritoare, produsele de ciocolaterie şi patiserie, guma de mestecat.

LEGISLAŢIE. Până acum şase ani a fost interzis în Uninea Europeană, însă Directiva 2001/5/EC l-a repus în drepturi. Oricum, s-a stabilit ca într-un kilogram de produs final să nu se regăsească mai mult de un gram de propilen glicol indiferent de scopul pentru care este folosit.

Mai mult, E 1520 are 4 calorii pe gram, ceea ce înseamnă că îi imprimă alimentului finit o valoare energetică destul de mare.

Autorităţile americane au declarat propilen glicolul ca aditiv alimentar sigur pentru consumul uman, însă l-au interzis în hrana pentru pisici, pentru că nu sunt date ştiinţifice care să arate că ar fi sigur.

Medicii pun la îndoială efectele benefice ale propilen glicolului mai ales că este extras din ţiţei. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune în lucrarea "Biblia Alimentară" că E 1520 produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic.

Mai mult, propilen glicolul creşte aciditatea din organism, provocând metabolismului probleme grave.

E1520, Propilen glicol este folosit ca Solvent, Agent de umectare, Agent de dispersie, Indulcitor

Origine E1520

Propilenglicolul este produs în scop comercial din propilenă şi carbonat.

E 1520 - Aditivul extras din ţiţei

Doza maximă zilnică...

Doza maximă zilnică pentru E1520 (Propilen glicol) este de 25 mg/kg.

Efecte secundare

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.

Face parte din categoria "E-uri periculoase".

IRITAŢII. Contactul pielii cu propilen glicolul nu este iritant, dar inhalarea acestuia poate duce la apariţia unor reacţii adverse pentru cei care sunt mai sensibili. De cele mai multe ori, aceste iritaţii de contact apar la doar 2% din persoanele care suferă de eczeme. De asemenea, femeile care se află înainte de menopauză trebuie să aibă grijă la compoziţia cremelor pe care le folosesc.

Dacă acestea conţin propilen glicol, pielea le poate fi afectată, fiind posibilă apariţia unor eczeme sau chiar arsuri foarte puternice.

Acesta este şi motivul pentru care în SUA cremele cosmetice care nu conţin propilen glicol sunt inscripţionate, pentru a le ajuta pe doamnele aflate în această situaţie.

Restricţii dietetice

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.

E1520 se găseşte în...

Numeroase produse.

Discută pe forum

Dacă vrei să afli mai multe informaţii, să afli o părere sau să împărtăşeşti o experienţa ta membrilor comunităţii de slăbuţe, întră pe forum şi discută despre acest E la secţiunea Discuţii despre E1520 - Propilen glicol - Slabute.ro.

Alte "E-uri periculoase"

  • E-uri periculoase - E952 - Acid ciclamic, ciclamat
    E952 - Acid ciclamic, ciclamat
    E952 sau acid ciclamic si sarurile sale de sodiu si calciu, ciclamat este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica. A fost descoperit din intamplare de Sv
  • E-uri periculoase - E407 - Caragenan
    E407 - Caragenan
    E407 sau caragenan este gelifiant, agent de ingrosare. Acesta este natural, fiind extras din alge marine rosii din familia Rhodophyceae. Caragenanul este un poligalactan liniar, sulfatat. In comert
  • E-uri periculoase - E123 - Amarant
    E123 - Amarant
    Colorant alimentar roşu. Foarte solubil în apă. Este un colorant rosu sub forma de pulbere, fiind obtinut artificial din acidul (sulfo-4 naftilazo-1 (-1 naftol 2 sulfonic 3, 6)).
  • E-uri periculoase - E226 - Sulfit de calciu
    E226 - Sulfit de calciu
    E226 sau sulfit de calciu este un conservant artificial. Este o pulbere albă, instabilă, care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de potasiu. În condiţii acide, formează acidu
  • E-uri periculoase - E221 - Sulfit de sodiu
    E221 - Sulfit de sodiu
    Este o pulbere albă, instabilă care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, un conservant. Este utilizat drept conservant, ca şi agen

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele E-uri adăugate
  • Cantaxantin
    Cantaxantin
    Categoria: E-uri suspecte
    Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a ...
  • Triacetat de gliceril, Triacetina
    Triacetat de gliceril, Triacetina
    Categoria: E-uri suspecte
    E1518 sau triacetat de gliceril este un agent de suport, artificial. Nu s-a realizat o evaluare ...
  • Caramel sulfit de amoniu
    Caramel sulfit de amoniu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel amoniacal
    Caramel amoniacal
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
  • Caramel de sulfit de sodiu
    Caramel de sulfit de sodiu
    Categoria: E-uri suspecte
    E150a Caramel alcalin, Caramel clasa I E150b Alcali-sulfit caramel, Caramel clasa II ...
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente
  • Seminte chia, uscate
    Părere: rroxi44
    Seminţele de chia sunt, probabil, unul dintre cele mai complexe alimente pe care, mâncat în ...
  • Pepene galben
    Părere: rroxi44
    Imi place pentru gustul său puternic aromat, pentru faptul că este hipocaloric, că este bun ...
  • Ceai verde
    Părere: cami32
    Este excelent,il consum in fiecare dimineata cu lamaie si un praf de scortisoara.
  • Aripioare de pui la cuptor
    Părere: abalint
    Foarte gustos, usor de preparat. Este una din mancarurile mele preferate.
  • Kiwi
    Părere: danielaroiu
    Îmi place totul la acest fruct

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: